Läckra karibiska rätter
När saknaden efter Karibien är stark mellan seglingsresorna kan man lätta
på trycket genom att laga spännande karibiska maträtter hemma och
bjuda sina vänner på. Det är dessutom ett utmärkt tillfälle att äta lite
extra chili, koriander, ingefära och andra smakrika ingredienser som
rekommenderas under vintermånaderna. Koriander och ingefära är
nämligen fullspäckat med näringsämnen och har en lång rad
positiva hälsoeffekter.
Imponera på middagsgästerna med karibiska kycklingspett och servera
med en läcker papayasallad laddad med spännande smaker. Kycklingen
marineras i minst ett par timmar i en marinad man kan skapa utefter sina
egna favoritsmaker eller köpa en färdig marinad på flaska för att spara
tid. Kycklingspetten kan sedan grillas eller stekas i ugn medan man gör
sin exotiska papayasallad.
Börja med att göra en dressing med riven ingefära, finhackad vitlök,
fisksås, honung, persilja, limesaft och koriander. Välj sedan sallad och
gröna blad som ni tycker om, exempelvis spenatblad och en småbladsmix
i en skål och riv ner en omogen papaya. Blanda med dressingen lite
försiktigt och servera vid sidan av kycklingspetten. Denna sallad kan
också varieras med mango skuren i små bitar. Dekorera med en skiva
vattenmelon för bonuspoäng.
I Karibien har de också oändligt många fräscha fiskrätter som vi tycker om
att laga när vi saknar de karibiska paradisöarna Dominica, Bequia och
Saint Vincent. Vi har gott om torsk i Sverige och det passar utmärkt till en
karibisk fiskgryta. Nyckeln är att hitta en balans mellan det söta, det sura
och det starka.
En fiskgryta med torskfilé, sötpotatis, vitlök, purjolök, fiskbuljong och
kryddor (inklusive cayennepeppar så klart) serveras med en limeyoghurt
och koriander. Det finns ganska stort spelrum för hur starkt man vill ha
det och för en extra kick kan man komplettera med kokosmjölk också.
Starkt rekommenderad fiskgryta som passar utmärkt i alla väderlekar och
kommer att föra tankarna till varmare breddgrader.